Καλωσόρισμα!

Το τμήμα Α3 του Βενετοκλείου - 3ου Γυμνασίου Ρόδου σας καλωσορίζει στο blog του με θέμα τις "Θαλάσσιες Τροφικές Αλυσίδες". Το blog -όπως και το wiki-λεξικό μας- δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες προγράμματος του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας.




Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Επίσκεψη στην Ψαραγορά


Την Τρίτη 11-5-2010, επισκεφτήκαμε την ψαραγορά "Ψάρια Αιγαίου". Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε (αλλά και να περιεργαστούμε) μία μεγάλη ποικιλία ψαριών που καταναλώνουμε συνήθως στην περιοχή μας και σε μία μεγάλη ποικιλία τιμών, από πολύ φθηνά όπως για παράδειγμα είναι οι γόπες (€2 το κιλό!) μέχρι τα πολύ ακριβά όπως είναι τα φαγκριά, οι ροφοί, οι σφυρίδες (γύρω στα €30 το κιλό). Είδαμε ακόμη καλαμάρια, χταπόδια, θράψαλα (είδος καλαμαριού), στρείδια και φέτες από πολύ μεγάλα ψάρια.
Υπάλληλοι του καταστήματος μας ενημέρωσαν σχετικά με τα φρέσκα ψάρια που κυκλοφορούν στις αγορές του νησιού μας και ότι αυτά δεν προέρχονται πάντα από τις ελληνικές θάλασσες, αλλά μπορεί, για παράδειγμα -κάτι που συμβαίνει συχνά με τα φαγκριά-, να έχουν αλιευθεί στο Μαρόκο. Ή -ειδικά όταν πρόκειται για τσιπούρες και λαυράκια- είναι πολύ πιθανό αυτά να έχουν αναπτυχθεί σε ιχθυοτροφείο
Τα ψάρια αυτά δεν υστερούν σε νοστιμιά και πολύτιμα συστατικά. Τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργιών όμως, είναι καλό να τρώγονται ψητά (και όχι τηγανικά ή βραστά) γιατί έχουν περισσότερο λίπος.
Μάθαμε  πώς μπορούμε να διακρίνουμε το φρέσκο ψάρι (από τη σάρκα του, τη διαύγεια των ματιών, το χρώμα των βράγχιων αλλά και από τη γενικότερη όψη του).

Για να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψή μας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: